Home » Tables » Elementet E Tables Periodike

Elementet E Tables Periodike

Elementet kimike, t renditura sipas alfabetit : paraqitja e elementeve kimike.

Shenjat kimike elementet kimike ne fillim jan paraqitur me fotografi pasi kane qen te pakta.

Kt ide nuk e prkrahi Daltoni i cili i paraqiti me rrath dhe i krahasoi me planet por kt ide nuk e prkrahu Berceliusi i cili tha qe shenje kimike duhet te mirret shenja e pare e atij elementi dhe nse.

Sistemi periodik i elementve (shkurt:SI) sht skema me t ciln renditen elementet sipas numrit t tyre atomik “Z”.

I ideuar nga kimisti rus Dimitrij Mendeleev n 1869, dhe n t njjetn koh por n mnyre t pavarur nga kimisti gjerman Julius Lothar Meyer (1830 – 1895), fillimisht kishte shum hapsira boshe, t parashikuara pr elementet q do t zbuloheshin n t.

2.

Kutia e tekstit emrtuar me “Ngjyrous me” ka nj menu (q shfaqet kur klikoni mbi shenjn e menus p posht).

Menuja ka disa zgjedhje, zgjidh “Orbitale” pr t par elementet e ngjyrosur sipas blloqeve t orbitaleve s, p, d, dhe f.

Rreth 1862 kimisti francez Shankurtua, i vendosi elementet sipas rritjes se mases atomike.

Pohimi se vetite e elementeve jan ne varsi periodike te mases atomike t tyre perben ligjin periodik.

Nj sistem klasivikimi te elementeve sipas rritjes se mases atomike.

Elementet ishin ndare ne shttate grupe me shtat elemente secili.

Ishte e pamundshme q t gjitha elementet , t cilat njiheshin n at koh, t radhiten n triada.

Rreth 1862 kimisti francez Shankurtua, i vendosi elementet sipas rritjes s mass atomike.

Pohimi se vetit e elementeve jan n varsi periodike t mass atomike t tyre prbn ligjin periodik.

Pika e shkrirjes dhe e vlimit e halogjeneve rritet ndrsa rrisni numrin atomik (ndrsa lvizni posht tryezs periodike ).

Elementet ndryshojn gjendjen e materies n temperaturn e dhoms dhe presionin ndrsa rritni numrin atomik.

Fluori dhe klori jan gazra.

Bromina sht nj element i lngt.

Jodi sht i fort.

elementet e tables periodike